Praktijk *Merlijn* voorziet in een breed behandelaanbod voor kinderen en jongeren binnen de basis generalistische en speciaiistische GGZ. De kinderen en jongeren die aangemeld kunnen worden kunnen last hebben van allerlei klachten, waaronder:
- Niet goed in zijn/haar vel zitten
- Weinig weerbaar zijn
- Veel ruzie maken
- Weinig (samen)spelen
- Angstig zijn
- Teruggetrokken zijn
- Somber zijn
- Veel huilen
- Prikkelbaar en druk zijn
- Concentratieproblemen
- Slaap- en/of eetproblemen
- Hoofd- en/of buikpijnklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Zindelijkheidsproblemen
- Identiteitsproblemen bij jongeren
- Rouwproblemen
- Na het meemaken van vervelende of traumatische ervaring
Bovendien kunnen er ook problemen spelen tussen ouders en kinderen, zoals:
- niet meer luisteren naar elkaar/ veel ruzies
- verlatingsangst
- problemen rondom scheiding
- problemen om zich te hechten
- opvoedingsproblemen bij verschillende levensfasen
Mocht u twijfelen of de praktijk iets voor u en uw kind kan betekenen, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend telefonisch gesprek.
Kennismaking
Na aanmelding (zie contact), volgt er op korte termijn een kennismakingsgesprek met ouders/verzorgers (en kind/jongere). In dit gesprek worden de zorgen en vragen in kaart gebracht en wordt bekeken wat de mogelijkheden voor psychologisch onderzoek, en behandeling zijn. Na de intakefase kan de hulpverlening direct worden gestart.
Bij de start van de hulpverlening wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld. In dit behandelplan is vastgelegd wat de behandeldoelen zijn en op welke manier daar aan gewerkt wordt.
Binnen de praktijk wordt de focus niet gelegd op wat niet goed gaat, maar juist op waar dit kind, en deze ouders graag naar toe willen.
Bij de start en beëindiging van de hulpverlening zal aan ouders/opvoeders gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen. Dit om de werkzaamheid van de geboden hulp en de tevredenheid van de cliënten te inventariseren.
Onderzoek en/of behandeling
In het kennismakingsgesprek wordt samen met u gezocht naar de vraag achter de klachten van het kind of de jongere. Soms blijven er nog vragen open staan, en is het zinvol om een psychologisch onderzoek in te zetten. Door middel van gesprekken, vragenlijsten, observaties en tests wordt gekeken naar de sterke kanten en naar moeilijkheden die uw kind ervaart.
In een vervolggesprek bespreken we de bevindingen, waarin we gezamenlijk een verband leggen met de betekenis van de klachten. De uitkomsten van het psychologisch onderzoek geven niet alleen aan wat er aan de hand is, maar ook hoe je hiermee om kan gaan.
Soms is direct duidelijk waarom een kind of de jongere bepaalde klachten heeft, er wordt dan direct gestart met individuele therapie en/of ouderbegeleiding of ouder-kindtherapie.
Afhankelijk van de duur van de behandeling zal met u tussentijds geëvalueerd worden. Bij afsluiting van het behandeltraject vindt een evaluatiegesprek plaats, waarin we samen kijken in hoeverre de behandeldoelen zijn bereikt.
De praktijk streeft naar kortdurende behandelingen, vanuit het vertrouwen in de veerkracht en sterke kanten van alle kinderen en ouders die hulp vragen.
Als algemene regel geldt vaak dat hoe korter een probleem bestaat, hoe sneller je het kunt oplossen, of hanteerbaar kunt maken. Blijkt dat intensievere zorg nodig is, dan zal vroeg in het traject gekeken worden naar wat aanvullend nodig is, of waarnaar te verwijzen. Na toestemming van ouders en jongeren, geschiedt deze verwijzing in overleg met de eigen huisarts.
Therapie mogelijkheden
Individuele therapie
Wanneer individuele therapie wordt ingezet, wordt in overleg met de betrokkenen een behandeldoel vastgesteld. In gesprekken wordt gericht aan de behandeldoelen gewerkt. De praktijk streeft naar kortdurende behandeling. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken, waaronder oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, speltherapie en EMDR.
Speltherapie
Dit is een therapievorm waarbij door middel van spel geprobeerd wordt kinderen (4-12 jaar) te helpen. Spel en fantasie vervult een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Spel is een manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Kort gezegd is spel de taal van het kind. Wat het kind nog niet kan zeggen, kan het wel laten zien in het spel. Als het kind in zijn functioneren geremd is, kan speltherapie een hulpmiddel zijn om een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen.
Ouderbegeleiding
Wanneer ouders/verzorgers moeilijkheden ervaren in de opvoeding en vragen hebben over de meest passende pedagogische aanpak, kunnen een aantal gesprekken met een psycholoog helpen. Soms is het nodig om naast individuele therapie van het kind ook ouderbegeleiding in te zetten.
Ouder-kindtherapie
Behandeling voor ouders/verzorgers en kinderen/jongeren, waarbij de relatie tussen ouders/verzorgers en kind door allerlei factoren verstoord is geraakt. De behandeling richt zich op het herstellen van de band tussen ouders/verzorgers en het kind, zodat contact en opvoeding weer meer vanzelfsprekend kunnen verlopen.
Contact met andere betrokkenen
Soms is het nodig dat een kind/jongere kortdurend begeleid wordt op school of dat er bij leerkrachten de behoefte leeft om meer kennis op te doen over de problematiek van een kind. De praktijk kan hierin een rol spelen.
Aangezien er vaak meer betrokken hulpverleners (huisarts/ fysiotherapeut) betrokken zijn bij uw kind is het prettig dat alle neuzen dezelfde kant op staan. De praktijk overlegt graag met andere belangrijke betrokkenen, mits u en uw kind daar toestemming voor geven. Samen kijken we dan wat wel en niet besproken mag worden.