Basis GGZ of Specialistische GGZ
De meeste volwassenen hebben wel eens een periode dat er psychische klachten ontstaan. Dat is heel normaal. Maar wat als je er zelf, of met een partner niet uitkomt? In dat geval kan het nuttig en prettig zijn om samen met een deskundige te onderzoeken wat maakt dat de klachten niet verminderen en hoe je kunt zorgen dat je er minder last van krijgt.
Binnen de GBGGZ worden generalistische, klachtgerichte behandeling geboden die volgens onderzoek de beste resultaten geven. Behandeling in de Basis GGZ is bedoeld wanneer er sprake is van relatief minder complexe problematiek. Hiermee wordt geduid op klachten die voor de eerste keer bestaan, korter bestaan dan 6 maanden en een beperkte tot matig storende invloed hebben op het dagelijks functioneren. Indien klachten (veel) langer bestaan dan 6 maanden, meervoudig zijn en een matige tot ernstig storende invloed hebben op het dagelijks functioneren dan is behandeling in de Specialistische GGZ geïndiceerd. U kunt bij Merlijn Praktijk voor Psychologie en Psychotherapie terecht voor beide vormen van zorg. Uw huisarts vermeldt op de verwijzing voor welke vorm van zorg hij u verwijst.
Aard van de klachten waarvoor uw verwezen kunt worden:
- Angst- en stemmingsklachten
- Complexe rouwproblematiek
- Identiteitsklachten
- Zelfbeeldklachten
- Gevoelens van onzekerheid
- Traumatische ervaringen
- Milde persoonlijkheidsproblematiek
- Aanhoudende lichamelijk klachten (met of zonder aanwijsbare oorzaak)
- Arbeidsgerelateerde problematiek (geen verzekerde zorg)
- Burn-out en overspannenheid (geen verzekerde zorg)
Intake en behandeling
Wanneer u zich aanmeldt bespreken wij samen uw klachten en uw situatie. Op basis hiervan, soms gecombineerd met het gebruik van verschillende psychologische tests, zal een individueel behandelplan opgesteld worden, afgestemd op de persoon en de klachten. Ik streef naar een kortdurende oplossingsgerichte behandeling. Er wordt gewerkt vanuit verschillende methoden, waaronder oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR en systeemtherapie. Er kan gebruik worden gemaakt van diverse therapeutische methoden. Naast het gesprek kunnen dat ook oefeningen en huiswerkopdrachten zijn. Waar mogelijk zal in de behandeling gebruik gemaakt worden van e-health. Tussendoor en aan het eind van de behandeling met u geevalueerd en zo nodig bijgesteld. Er is ook aandacht voor terugvalpreventie.
Effectmeting:
ROM: Routine Outcome Measerument. In de praktijk vinden we het belangrijk om het effect van uw behandeling te monitoren. We doen dit middels een beveiligde portal waarbij u voorafgaand en aan het eind van uw behandeling gevraagd wordt een klachtenlijst in te vullen. Bij langerlopende behandeling vindt ook elke drie maanden een tussenmeting plaats. Op deze wijze willen we het effect van uw behandeling monitoren. Deelname aan deze effectmeting vergroot de kans op een effectieve behandeling, maar is niet verplicht! Uw behandelaar zal dit met u overleggen. Aan het eind van het behandeltraject wordt u eveneens een client-tevredenheidsvragenlijst aangeboden. Uw ervaringen zal ik meenemen om de zorg verder te optimaliseren.
Samenwerking met uw huisarts en andere zorgaanbieders
Ik vind het belangrijk om goed samen te werken met uw huisarts, waar het uw behandeling betreft. Uw huisarts is degene die u verwijst voor een diagnostisch onderzoek of behandeling bij mij. Als na de intakefase een behandelplan is opgesteld zal verslag worden gedaan aan uw huisarts over de uitkomst van het diagnostisch proces (aard van de problematiek en gestelde diagnose) en de in te zetten behandeling. Bij afronding van de behandeling zal een rapportage aan uw huisarts verstuurd worden waarin de uitkomst van de behandeling vermeld staat, en eventuele aandachtspunten voor de navolgende periode. Indien nodig kan ook tussentijds overleg met uw huisarts plaatsvinden. Ook als tussentijds een bijstelling van het behandelplan plaatsvindt, vindt hierover een terugkoppeling plaats naar uw huisarts. Elk overleg met- of rapportage aan de huisarts vindt in overleg met u plaats.
Ik werk ook samen met andere zorgaanbieders, waaronder collega psychologen in de generalistische GGZ plus specialistische GGZ, vrijgevestigde psychiaters en fysiotheraputen. Indien nodig kunnen één of meerdere zorgaanbieders ingezet worden ter ondersteuning van uw behandeling in de praktijk. Dit geschiedt altijd in overleg u en met uw huisarts.
Het is mijn streven om altijd de best passende plek te zoeken waar u behandeld kunt worden voor uw klachten. Mocht voor uw klachten een behandeling bij een andere GGZ-instelling beter op zijn plaats zijn, dan kan het zijn dat u, in overleg met uw huisarts, wordt doorverwezen naar deze instelling. Ik zal dan zorg dragen voor een goede inhoudelijk overdracht. U ontvangt indien gewenst een kopie van deze inhoudelijk overdracht. Ook kan het zijn dat er een transitie plaats vindt van de BasisGGZ naar de Specialistische GGZ. Deze transitie- en de consequenties hiervan, zullen altijd vooraf met u worden besproken.