*Merlijn*
praktijk voor psychologie en psychotherapie
Praktijk *Merlijn* is een kleinschalige praktijk waar men terecht kan voor diagnostiek en behandeling bij kinderen, jongeren en volwassenen (GB-GGZ en S-GGZ). Er worden clienten met uiteenlopende hulpvragen gezien, zoals bijvoorbeeld:
- Lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke medische verklaringen is gevonden (bijv. hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, vermoeidheid of benauwdheid)
- (Sociaal)-emotionele problematiek: angsten, depressie, sociale angst, separatie angst, dwanghandelingen
- Klachten na een traumatische gebeurtenis
- Identiteitsproblematiek.
- Kinderen met zindelijkheidsproblemen.
- Problemen op school of met studie
- Werkgerelateerde problematiek, zoals overspannenheid, burnout, conflicten op het werk
- Problemen in relaties; thuis of daarbuiten.
- Echtscheidingsproblemen
- Moeilijkheden met de opvoeding van kinderen
- Problemen in het omgaan met chronische pijn
Hoe te verwijzen
Volwassen clienten en jongeren vanaf 16 jaar kunnen zichzelf (met verwijsbrief van bijv. de huisarts, specialist) aanmelden bij de praktijk. De verwijsbrief kan ingestuurd worden via Zorgdomein. Het is ook mogelijk om een kind of jongere aan te melden via de hulpverlener. Dit geeft ook ruimte om even te overleggen of het aanbod van de praktijk aansluit bij de hulpvraag. Vanuit de praktijk nemen we vervolgens contact op met de client, ouders, of jongere om een afspraak in te plannen.
Na aanmelding, volgt er een intakegesprek. In dit gesprek worden de zorgen en vragen in kaart gebracht en wordt bekeken wat de mogelijkheden voor psychologisch onderzoek en therapie kunnen zijn. De hulpverlening kan daarna direct worden opgestart. Er wordt gezamenlijk een behandelplan opgesteld, waarin probleembeschrijving, in te zetten hulpverlening en behandeldoelen zijn opgenomen.
Therapie mogelijkheden
Individuele therapie
Wanneer individuele therapie wordt ingezet, wordt in overleg met de betrokkene (volwassene; het kind en de ouders) een behandeldoel vastgesteld. In gesprekken wordt gericht aan de behandeldoelen gewerkt. De praktijk streeft naar kortdurende behandeling. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken, waaronder oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, speltherapie en EMDR.
Speltherapie
Dit is een therapievorm waarbij door middel van spel geprobeerd wordt kinderen (4-12 jaar) te helpen. Spel en fantasie vervult een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Sel is een manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Kort gezegd is spel de taal van het kind. Wat het kind nog niet kan zeggen, kan het wel laten zien in het spel. Als het kind in zijn functioneren geremd is, kan speltherapie een hulpmiddel zijn om een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen.
Ouderbegeleiding
Wanneer ouders/verzorgers moeilijkheden ervaren in de opvoeding en vragen hebben over de meest passende pedagogische aanpak, kunnen een aantal gesprekken met een psycholoog helpen. Soms is het nodig om naast individuele therapie van het kind ook ouderbegeleiding in te zetten.
Ouder-kindtherapie
Behandeling voor ouders/verzorgers en kinderen/jongeren, waarbij de relatie tussen ouders/verzorgers en kind door allerlei factoren verstoord is geraakt. De behandeling richt zich op het herstellen van de band tussen ouders/verzorgers en het kind, zodat contact en opvoeding weer meer vanzelfsprekend kunnen verlopen.
Terugkoppeling
Samenwerken in de hulpverlening is een must. Ook voor kinderen, jongeren en hun ouders is het prettig wanneer alle gezichten dezelfde kant op staan. Het is ons doel om in principe altijd schriftelijk, en als nodig mondeling terug te rapporteren over het psychologisch traject. Wij streven ernaar om open te communiceren met alle betrokken partijen, waarvoor toestemming van client, ouders en kind van belang zijn.