Geheimhouding van uw gegevens
Alles wat u uw behandelaar vertelt is vertrouwelijk. Hij of zij mag daarover geen mededelingen doen aan anderen zonder uw schriftelijke toestemming. Uw therapeut hoeft niet aan u te vragen of hij of zij over u van gedachten mag wisselen met vakgenoten (andere psychologen, psychotherapeuten, artsen). Deze hulpverleners zijn ook gebonden aan een geheimhoudingsplicht. Als u toch niet wilt dat uw behandelaar iets met collega’s bespreekt, kunt u dat zeggen. U bent overigens niet verplicht alles te vertellen. Als u iets niet wilt vertellen, hoeft u dat niet te doen.
Uw dossier
Uw behandelaar is verplicht een dossier bij te houden over het verloop van de therapie. Een goede verslaglegging is onderdeel van een professionele werkwijze. U mag uw dossier inzien en eventueel fotokopieën maken. Ook mag u een eigen verklaring aan uw dossier toevoegen. Ten slotte heeft u het recht uw dossier of delen daarvan te laten vernietigen. De behandelaar is verplicht uw dossier zorgvuldig te bewaren, tot vijftien jaar nadat de therapie is afgesloten.
De therapie beeindigen
Over het algemeen besluiten cliënt en behandelaar in overleg wanneer de therapie stopt. Het kan zijn dat u de therapie wilt beëindigen, maar dat uw behandelaar daar anders over denkt. Als cliënt staat het u vrij op elk gewenst moment de therapie te beëindigen. Ik zou het echter wel fijn vinden om de reden van uw vertrek met u te bespreken.
Als u een klacht heeft
Op de geboden hulpverlening is Beroepscode voor psychologen/psychotherapeuten van kracht. Mocht u niet tevreden bent over de geboden hulp dan nodig ik u uit om hier samen over te praten. We proberen dan tot een oplossing te komen. Komen we er niet uit, dan kunt u zich wenden tot de klachtencommissies van de beroepsverenigingen (NIP en NVVP). Ook kunt u uw klacht indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Uitgebreidere informatie over deze klachtprocedures kunt u vinden op www.lvvp.nl, www.psynip.nl of www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl